2014. október 18., szombat

Leiner Laura: Késtél (Bexi 1.)

Eredeti cím: --
Fordítás: --
Kiadás: GABO, 2014
Oldalszám: 416
Ki hinné, hogy a 17 éves tinisztár, Bexi mögött igazából egy egyszerű lány, Budai Rebeka áll? Senki nem hinné el, ha azt mondanánk, hogy egy egészen átlagos éltet él, eltekintve attól, hogy esténként fellépései vannak, és hogy a Pop/Rock sztár leszek!- ben Nagy Márk duettpartnereként egy héten keresztül éjt-nappallá téve próbál, csak hogy a fiú, akit nem is kedvel, sőt, kifejezetten gyűlöl, továbbjuthasson.

Persze azért van a történetben egy-két csavar, nem ilyen egyszerű ez az egész, hisz Leiner Lauráról van szó. Azonban éppen emiatt az indok miatt nem is nehéz kitalálni a könyv végét. De ez egy sorozat, és mind tudjuk, akik olvastuk a Szent Johanna gimit, hogy Laura aztán tud a befejezésekkel idegeket kikészíteni. Igen, ezek a kötetnek is a befejezése... Hát, közel voltam ahhoz, hogy a könyvet valamihez hozzávágjam. Azt hittem csak egy fejezet vége. Lapoztam, és semmi. MI VAN? Majd' megőrültem...

De hagyjuk is a végét, arról úgysem írok most semmit, inkább nézzük az egészet egyben.

Először is ismét tisztáznám, hogy én szerintem nem tudok Leiner Laura-könyvben (akkorát) csalódni. Könnyed, gyorsan olvasható, szórakoztató, és elröpít valahova máshova, pedig mégis itt játszódik a földön, alig 20 percnyire tőlem. És mégis. Olyanok a könyvei, hogy valamiért mikor befejezem, újra el is kell őket olvasnom. Ezt most vettem csak észre, de mindig vissza is szeretnék menni abba a világba, amiből épp csak kiléptem, és az előző köteteit is mindig újraolvastam, amint befejeztem. Nem tudom miféle varázslat ez, de egyenlőre nem panaszkodom :)

Budai Rebeka aka Bexi egy nagyon szimpatikus karakter. Persze, mint minden lánykarakternek Laura tollából, ennek is vannak idegesítő szokásai, sokszor majdnem felpofoztam a hülyeségeiért, de hát senki nem lehet tökéletes, nem igaz? Neki legalább jó volt az öltözködési és zenei stílusa! Bár a pasik terén... Még nem nyilatkozhatok sokat, de néha fejbe lehetne kólintani azért ezt a lányt is.

Nagy Márk, a másik főszereplőnk, szintén egy zseniális karakter. Az ő mondatain, gondolatain, mozdulatain nevettem a legtöbbet, egyszerűen olyan az egész srác, mint egy karikatúra. Ahelyett, hogy ezt leírnám, hadd illesszek be ide tőle egy idézetet, amiben Márk Beki magántanárjával folytat kellemes csevejt telefonon:


– Halló! Ki? Üdvözlöm, Gyuri bácsi – bólogatott. Körtével hitetlenkedve néztünk egymásra, majd újra a csevegő Márkra. – Nem, Rebekát jelenleg nem tudom adni. Hogy én? Miért, nem ismeri fel a hangom? Nagy Márk. Mi az, hogy az ki? Gyuri bácsi, ne vicceljen – csóválta a fejét, aztán letakarta a mikrofont, és felénk nézett. – Azt mondja, nem tudja, ki vagyok.   
 
– Ne hagyd magad – bíztattam. 
 
– Gyuri bácsi, Nagy Márk. Érti. Akin egy ország sírt a Sorry seems to be the hardest word alatt. Nem? Így sem? Gyuri bácsi, azt kell feltételeznem, hogy nincs tévéje. Hogy van? Akkor tessék nézni. Igen. Nem, nem vagyok szemtelen. Távol álljon tőlem. Hogy mit tetszik kérdezni? Habsburg-ház? Nem tudom, merre van – rázta meg a fejét.

Na, hát ő Nagy Márk. Kell ehhez egyéb komment?

Ez egy álom-könyv, hogy úgy fogalmazzak. Minden tinilány álmát magában foglalja, méghozzá abszolút hitelesen. Rajongás nagy sztárokért, ismertség, sztáság, stb. Mindezt egy jó adag humorral megspékelve. Én épp ezért szeretem Laura könyveit. Nem valóságosak, de olvasás közben olyan érzésem van, mintha álmodoznék. Pedig csak olvasok. És szükség van ilyen könyvekre, muszáj, különben megőrülnénk a "szörnyű valóságtól". Kellenek az ilyenek is.

Ez most jobban tetszett, mint az Akkor szakítsunk, határozottan megérdemli az öt csillagot. És mindenkinek ajánlom, aki egyszer az életben álmodozott már ismertségről! (:

5/5

3 megjegyzés:

  1. Én abban reménykedem, hogy Gerivel valahogy mégis újra összejön Beki... Ha márkkal jönne össze nekem az olyan egyszerű lenne.. :$

    VálaszTörlés
  2. Anonymous
    Ebben nem teljesen értek egyet!

    Nekem nagyon tetszett a könyv alig várom a folytatást!
    #márkcsintás

    VálaszTörlés