2014. január 1., szerda

Időutazás 1.


Sokan ezt az év végi áttekintést az év végén csinálják. Na de ez nem olyan. Mert azon kívül, hogy most először próbálom összefoglalni az évet, könyves szempontból, előre is tekintek, könyves fogadalmakat teszek, vagy ígéreteket magamnak. Remélem. Nincs meg a saját sémám, nem tudom, mi sül majd ki ebből, és azt sem, jövőre is betartom-e majd, hogy elsején írok (máris egy fogadalom!), de reméljük a legjobbakat.

Íme tehát az idei, 2014-es első blogbejegyzésem!

Az előző év az sok szempontból más volt. Először is, jóval kevesebb könyvet olvastam 2013-ban, mint 2012-ben. Foghatom ezt arra, hogy éjjel-nappal tanultam, de azt meg ki hinné el? De tény, sok mással jóval többet foglalkoztam, és nem mintha nem lett volna kedvem olvasni, de nem teljesítettem olyan jól. Jöjjenek a számok:

2012-ben: 123 olvasott könyv, 34548 oldal
2013-ban: 76 olvasott könyv, 22694 oldal
2014-ben: ? 

A különbség még az is volt, hogy a várólista csökkentést 2012-ben teljesítettem, 2013-ban pedig ez nem jött össze. Ez persze nem keserít el, 2014-ben már alternatív listával is indulok, gondosan összeválogattam, mi az, amit amúgy is elolvasnék, és hogy könnyítsem a dolgom, más kihívásoknál szereplőket választottam főleg. Így esélytelen, hogy ne olvassam el őket. Íme a listám:


Victor Hugo: A nyomorultak (tavaly is szerepelt, de nem jutott időm rá. Most viszont ezzel fogom kezdeni!)
Lauren Oliver: Delírium (annyian ajánlották, hogy már nem várhat tovább)
Carolyn MacCullough: Once A Witch (egyszer el is kezdtem e-könyvben, de feladtam, most viszont megkaptam a nyomtatott verziót, így már hív, hogy mindenképp próbáljam meg újra)
Sarah Blakley-Cartwright (na, ez a könyv egyáltalán nem érdekelt, de egyrészt más kihívásra is kell, meg a filmet nem bírtam végig nézni, és akkor gondoltam, könyvben ez nem lehet akkora kínszenvedés. Ezt majd meglátjuk...) 
Jamie McGuire: gyönyörű sorscsapás (ez az a könyv, amivel mióta megjelent, sokkol mindenki, és sajnos ígéretet tettem, hogy elolvasom, amit nem fogok megszegni!) 
J.A. Redmerski: A soha határa (dettó, mint az előző. Igazából ezek főleg @janka0416-nak köszönhetőek)
F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby (magáért beszél, nagyon régóta érdekelt, és nem vagyok hajlandó megnézni a filmet, míg ki nem olvasom!) 
Imre Viktória Anna: Kísértés Rt. (ha már tavaly nem jött össze...) 
Syrie James: Charlotte Bronte titkos naplója (imádom a csajt, muszáj még valami róla!) 
Charlotte Bronte: Shirley (mint épp az előbb említettem, imádom) 
Bree DeSpain: The Dark Divine - Fekete bárány
Bree DeSpain: The Lost Saint - Fehér farkas (ez utóbbi kettőhöz együtt írnék. Azt hallottam egy számomra biztos forrásból, hogy borzalmas, ezért akartam az első részt, de egy közös olvasásos kihívásnál megbeszéltük a második részt, így most kell a forszírozás, hogy ezen túlessek) 

Az alternatív listámról viszont csak egy képet mutatok: 


Őket tehát biztosan olvasni fogom 2014-ben, kérdéses persze, hogy ezeken kívül még mit. Remélem, kicsit jobb lesz a felállás, mert idén mintha több rossz könyvet olvastam volna, mint kellett volna, voltak hatalmas csalódások is, mikor leültem, hogy na, ez egy jó könyv lesz, és hát... Nem az lett, na! Nagyon nem. Nézzük is őket: 

Az idei év két legeslegrosszabb könyve egyértelműen Jenna Black Varázsütése volt, aminek az első része is igen... érdekes volt, és az orvosom utána áldotta az írónőt, hogy ennyit felkeresem miatta, de ez... Azt hinné az ember, van egy pont, aminél nincs lejjebb, aztán bumm!, beleesik egy k*baszott nagy gödörbe, és a földgolyó másik oldalán találja magát. Még blogbejegyzést sem bírtam róla írni! 

A másik nagy sokk idén Maros Edit Hűvösvölgyi sulija volt, aminek a második részébe bele se mertem kezdeni. Erről itt olvashattok, a lényeg az, hogy nem csípem azokat, akik egy éppen sikeres történet babérjait akarják learatni valami koppintással. Erről szerintem még jön bejegyzés idén, tervezek olvasni pár ilyet még...

Ez a kettő az a könyv, ami még az egy csillagot sem érte el. Ezeken kívül csalódás volt még az Obszidián J. L. Armentrout-tól, amiben sajnos a fényből lévő űrlények annyira nem fogtak meg, és mint mondtam már, nem csípem a koppintásokat... 

Viszont akkor beszéljünk a jó könyvekről egy kicsit. Első helyre nálam Leiner Laura új regénye, a Bábel került. Egyszerűen zseniális a nő, nem bírtam ki egy sort sem röhögés nélkül, könnyed, szórakoztató, számomra egy tökéletes könyv, ami még jobban is illett hozzám, mint az SzJG, és talán még annál is nagyobb kedvenc lett. 

Másik kedvencem teljesen friss, karácsonyra kaptam Tim Burton: Rímbörtön c. könyvecskéjét, amiről bejegyzést ugyan nem írtam, de aki belelapozott már tudja, mennyire kis bájos, mégis mennyire nyomott és depresszív versikék vannak benne. Meg se tudom fogalmazni, de ezt is végig lehet nevetni, az biztos!

Ezeken kívül persze, voltak jó könyvet még, mint pl. Kiera Cass Párválasztó sorozatának első két része, vagy Marie Lu-tól a  Legenda, vagy Lindsey Leavitt Going Vintage-a, de hosszú lenne most mindent leírni, így csak a kiemelkedően jókat jegyeztem meg.

Ennyi is lenne a 2013-as évről, és most nézzük, a várólista csökkentésen kívül mit is szeretnék még!


  • legalább 100 könyvet elolvasni! 
  • teljesíteni a kihívásaimat a Molyon
  • nem létrehozni kihívást a Molyon
  • nem jelentkezni kihívásra a Molyon
  • jó könyveket olvasni
  • befejezni az elkezdett sorozataimat
  • lehetőleg többet olvasni angolul
  • szüneteltetni a könyvvásárlást míg nem olvasom ki azokat, amik vannak
  • elintézni végre a jogsit (amihez már csak a papírokat kell bevinnem, de akkor is!)
  • öhm... lehetőleg sok könyvet olvasni :) 

Hát, mindenkinek boldog új évet kívánok, olvassatok sokat (meg engem), és hamarosan találkozunk egy 2014-es abszolút első és abszolút kedvenc könyvének bejegyzésénél! 

2 megjegyzés:

  1. Szia! Először is Bolsog Új Évet! :)
    Másodszor muszáj volt mosolyognom ezen:
    teljesíteni a kihívásaimat a Molyon
    nem létrehozni kihívást a Molyon
    nem jelentkezni kihívásra a Molyon
    Miért nem akarsz létrehozni/jelentkezni kíhívásokra??
    Sok sikert!
    Pusszy

    VálaszTörlés
  2. @Mrs. Gombóc Artúr: Neked is Boldog Új Évet! :)
    Hát, ez a kihívás-dolog mindig nagyon érdekes, és el is szalad velem a ló, mikor nekiállok újakat kitalálni, de aztán az év közepén már nem bírom őket kordában tartani, így idén próbálom ezt kihagyni :D

    VálaszTörlés