2013. augusztus 31., szombat

Leiner Laura: Bábel


Eredeti cím: --
Fordítás: --
Kiadás: Ciceró, 2013
Oldalszám: 526
A Bábel Leiner Laura első kiadott regénye a méltán sikeres SzentJohanna Gimi sorozat után. Könnyed, nevettető. A maga sajátos stílusában megírt sorozatban mindenki megdicsérte a humort, amely úgy tűnik, egyik fő meghatározó eleme Laura regényeinek 

Aki tehát a jövőben megjelenésre kerülő regényeitől is ezt várja (ilyenből nagyon reméljük, hogy sok lesz!), annak most már bátran ajánlhatom a Bábelt, mely, be kell vallanom, az SzJG-nél is jobban megnevettetett! Ennek oka talán a korban és viselkedésben (és kinézetben) hozzám hasonlóbb főszereplő, a téma, vagy a „felnőttebb” légkör (ami valahogy mégis gyerekes, a szó legjobb értelmében).
Úgy gondolom, ha Leiner Laura egy aszalt datolya szemszögéből írna regényt, az is jó lenne!

A Bábel volt az én próbám. A teszt-könyv, mely eldöntötte, a jövőben is tűkön ülve fogom-e várni az új regényeit. Az eredmény pedig pozitív lett, meg is született a gyermek, büszkén vállalhatja, és fél év múlva, Laura új regényének megjelenésekor (hű, az de soká lesz ) biztosan az elsők között leszek, akik elolvassák majd.
A Bábel, a maga 526 oldalával egy fesztivált ölel fel, melyet Zsófi, az elvetemült, bármire képes RHCP rajongó blogbejegyzésein keresztül követhetünk végig. 

A Bábel Fesztiválra, mely valahol Pápa mellett kerül immáron másodszorra megrendezésre, Zsófi négy legjobb barátjával, Napsival (Herczeg Napsugár), Abdullal (Abdoul Farouk – csendben nevetni! Itt jegyezném meg azt is, hogy Abdul édesapjának neve Dr. Dabil Farouk :D), Hipóval (a hipochonder Kocsis Márton), és Szaszával (Kiss Szabolcs) érkezik. A vonaton még hozzájuk csapódik Egy Punk, aki a fesztivál végéig nem tágít mellőlük. Atesz, a fantom-fesztiválozó és Napsi bátyja, Boldi a haverjával, az eszméletlenül szexi, ám hasonlóképpen bunkó Kolossal. Ők öt/nyolc/kilencen egy kisebb kolóniát képeznek, hangulatban nagyobb hatást érve el az olvasónál, mint egy RHCP koncert, humorban többet, mint egy Stand-Up Comedy Show, és szerelmekből többet egy hét alatt, mint ahány napja várunk a könyv megjelenésére



Az aggodalmakkal ellentétben Latter Zsófia cseppet sem hasonlít az SzJG-ből megismert Rentai Renátára. Ő egy teljesen új karakter, új ember, aki az olvasó szívéhez nő szarkasztikus stílusával és szeretni való őrültségével ( gondolok itt a biztonságiakkal kötött bonyolult kapcsolatára, a kleptomániájával  mely a VIP jegyekre specializálódott új betegségféle, és a kólás dobozokhoz fűződő szoros kapcsolatára). Ha esetleg látható is némi hasonlóság a két hölgy között, véleményem szerint az az írónő sajátos stílusának köszönhető, ami összeköti Leiner Laura eddigi, és valószínűleg jövőben megjelenő könyveit is, de nem annyira, hogy zavarja az olvasót, csak hogy régi ismerőseként üdvözölhesse az újakat.
A könyv olvasása közben három dologra lettem figyelmes.
  1. Nem volt kedvem netezni, enni, telefonálni, zenét hallgatni, stb. , csakis kizárólag a könyv érdekelt, holott ilyen az SzJG óta nem fordult elő velem. Valami mindig érdekesebb volt, de nem most!
  2. Saccperkábé két percenként hangosan felnevettem. Nem, nem elmosolyodtam, nevettem. Hangosan. A szüleim minimálisan nézhettek hülyének csak, ahogy időnként hisztérikus kacagás szűrődött fel a szobámból (nem beszélve a kávézóról, ahol ismeretlen emberek lehettek ennek fültanúi).
  3. Hamarabb kiolvastam, mint egy fele ekkor, nagyobb betűs könyvet (ami pedig szintén egy nagyon jó könyv!).
Nagyjából ezeket érzékeltem, a külvilágot pedig csak minimálisan (oxigén, víz). Ott voltam én is a Bábelfeszten, és ennél színesebb az élmény filmen sem lehetett volna. A „képfeltöltésekkor” a képleírások annyira élethűek, hogy tényleg láttam magam előtt a megörökített pillanatokat, a videókról már nem is beszélve! Hihetetlen, mikre képesek a szavak!

Szerintem ezután elhiszitek nekem, hogy ez egy jó könyv,. És mivel jó könyv, érthető, ha nem írok a cselekményről, mert hogy őszinte legyek, nem is lehet átadni azt, amit ebben olvastam máshogy, mint az illető kezébe nyomni a könyvet. Így mindenki, aki eddig hezitált, megvegye-e a Bábelt, ne hezitáljon, hanem robogjon el, és szerezze meg! Garantáltan jól fog szórakozni, aki megteszi! Ha nem, lehet itt panaszkodni, engedélyezem, csak adjatok a könyvnek egy esélyt! (Nálam az SzJG elé került, sokkal, pedig az sincs hátul!).

Én már jártam tehát a Bábel Fesztiválon. Látogass el te is!

U.i.: Gyönyörű a gerince! (:


5/5

5 megjegyzés:

  1. Jujj, alig várom, hogy olvashassam. Idáig is sok kedvem volt hozzá, de mostmár el is rohanok az L&L-be :D

    VálaszTörlés
  2. Én nagyon szeretem, egyik kedvenc könyvem (saját könyvem van, bármikor olvashatom :D ).
    Mostanában eléggé unatkozom, mert nem tudom, hogy mit olvassak. Már rég kiolvastam az SzJG-t, a Bábel-t... És most nem tudom, hogy mit olvassak. Ha valaki tudna ajánlani valami jó kis könyvet, akkor azt nagyon megköszönném. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor szakítsunkat ajánlom (szintén Leiner)

      Törlés
    2. Kedves Névtelen!

      Köszönöm az ajánlást, már olvastam, írtam is róla bejegyzést, amit itt tekinthetsz meg: http://akonyvkotelez.blogspot.hu/2014/03/leiner-laura-akkor-szakitsunk_2.html

      Törlés