2015. november 27., péntek

Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Eredeti cím: Dash and Lily's
Book of Dares
Kiadás: Tilos az Á Könyvek 2015
Oldalszám: 280
Dash és Lily - ég és föld. Egyikük szereti a karácsonyt, sőt, egyenesen rajong érte, az ízekért, az illatokért, a hangulatért (ez Lily), a másikuk viszont próbálkozik a lehetetlennel, vagyis elkerülni a karácsony hangulatát a New York-i télben (ő Dash). És ha még csak ennyiben különböznének! Még szerencse, hogy nem ismerik egymást, biztosan nem jönnének ki jól.

Ám egy nap Dash a könyvesboltban bóklászva, ráakad egy piros noteszra. Lily noteszára, melyben a lány kihívásokat rejtett el, amik végül majd hozzá vezetik a szerencsés megtalálót. A két fiatal ezen a noteszen keresztül kezd egymással kommunikálni, sok rokoni kapcsolat segítségével, míg végül egy nap találkoznak is. De vajon mit gondolnak szemtől szemben a másikról? Nem csak ábránd volt, egy vágyálom az a kapcsolat, ami a füzetben megjelent? Képesek a valóságban is "egymásra hangolódni"?

Aki úgy veszi kezébe ezt a könyvet, hogy nem vár mást, mint egy kedves, mégis eredeti, karácsonyi történetet, az nagyon jól teszi, ha hozzá kezd. Mert ez nem több, nem kevesebb, mint amit a fülszövege elárul, és nem is kell neki. Az embernek nem kötelező folyamatosan Schillert és Dosztojevszkijt olvasnia, nem kell minden történetnek, amibe belekezd megválaszolnia, vagy legalábbis elmerengenie az élet nagy kérdésein. De ez nem azt jelenti, hogy nem érintheti meg az embert, nem mondhat neki valamit.

Két, egymás számára teljesen idegen ember ilyen különös találkozása, ha az ember már érzi a karácsony szelét (kint úgy mínuszokban, meg az üzletek mosdójában az ember szájába nyomott karácsonyi dalokon keresztül...), igenis elérzékenyül. Annyira szép dolog ez, mégiscsak a szeretet ünnepéről beszélünk. Dash ugyan pró
bálja elkerülni a dolgot, egyedül van otthon, szülei elutaztak, Lily pedig a bátyjára és a nagyapjára van bízva, aki szintén elutazik, bátyja meg inkább a pasijával van elfoglalva, így a lány is egyedül tölti az ünnepeket tulajdonképpen, és csak nem akar unatkozni. Dash pedig belemegy a játékba.

A történet természetesen egy "rutinos" olvasónak kiszámítható, de ez nem zavaró. Az eredeti ötlet, a szeretni való karakterek mind kárpótolnak érte. Kedves, aranyos,  jó és könnyű volt olvasni. Karácsony környékén az embernek nem kell ennél több, meleg szívvel ajánlanám mindenkinek, de leginkább azoknak, akik igazán átérzik ezt a karácsonyi hangulatot, és nem kezdik tíz körömmel kaparni a WC falát az IKEÁ-ban, mikor egy pisilés közben vagy negyvenszer hallgatja végig a Jingle Bells-t...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése