2014. augusztus 16., szombat

Szabó Tünde: Balla Adrienn 1. - Az alibi

Eredeti cím: --
Fordítás: --
Kiadás: Ciceró, 2014
Oldalszám: 456
Te is azok közé az emberek közé tartozol, akik nem bírják elviselni az alaptalan vádaskodásokat, a hazugságokat és az igazságtalanságot? Úgy érzed tenned kell valamit, hogy megold ezeket a helyzeteket? Úgy érzed ehhez nincs elég lelkierőd?

Balla Adriennek van!

A Balassi Bálint Gimnázium 11. osztályába járó Adrienn nem ül otthon ölbe tett kézzel, ha valami igazságtalan dolog történik körülötte, hanem felpattan, és megoldja! Vagy legalábbis próbálja... És ahogy ez az egyszem lány a kezében tartja legalább öt különböző póráz végét (amiknek a másik vége csak egy kutyához csatlakozik), az zseniális, és mindenki példát vehetne róla!

Az izgalmak akkor kezdődnek, mikor Adrienn egy reggel borítékba rejtett pendrive-ot talál a küszöbön, és ahelyett, hogy annyiban hagyná, megpróbálja feltörni a rajta lévő kódot, majd mikor neki nem sikerül, legjobb barátja, Karesz segítségével találnak valakit, aki képes rá, és végre megnézhetik, mit rejt a ketyere. Nagy meglepetésükre - vagy inkább döbbenetükre - a pendrive-on nem más, mint a néhány hónappal azelőtt eltűnt osztálytársuk, Balázs (akiről mindenki azt hiszi, csak lelépett a szüleitől, de ennél jóval több lapulhat a háttérben) nyomozati adatainak egy része található. És míg Adrienn próbál rájönni, mit is jelenthet ez, addig feltorlódnak az események, különböző szereplők tűnnek fel mindenhol, különböző események történnek, és Adrienn mindegyikbe belekerül, és feltett szándéka meg is oldani mindet. Ám a végén minden egybefut, és igazából nem több, csak egy rejtély van?

Ugyan nem szoktam, de ezúttal szeretném megosztani veletek a könyv fülszövegét, egyrészt, mert szerintem roppant frappáns, másrészt, mert nálam sokkal jobban foglalja össze a könyv tartalmát, és mivel ez egy zseniális könyv, szeretném, ha minél jobban megismernétek ti is.



 A cseppet sem átlagos természetű Adrienn, a Bébé tizenegyedikes diákja egy nap borítékot talál a küszöbön. A benne lapuló pendrive Adrienn osztálytársa, Balázs eltűnésének nyomozati anyagát tartalmazza, vagyis annak egy részét.
A helyes, de szemétkedésre hajlamos Balázs pár hónappal korábban lelépett otthonról, mindenki szerint azért, hogy megszabaduljon utált szüleitől.
Adrienn az újonnan felfedezett tények nyomába ered, miközben egyéb gondja is akad. Egyik este a parkban rajtakapja romantikus értelemben foglalt osztálytársát, Katát, a suli fenegyerekével, Janóval.
Másnap egy lány az évfolyamról megvádolja Janót, hogy leütötte és kirabolta, Adrienn viszont tudja, hogy ez képtelenség. Ki kell derítenie az igazságot, bár ellenségeinek száma egyre szaporodik.

Adrienn egy csodálnivaló karakter, egy olyan lány, akinek szívesen bújnék a bőrébe. Ennyi kurázsit egyetlen emberben! Fantasztikus! Ahogy minden helyzetet a lehető legnagyobb hidegvérrel követ végig, ahogy gondolkodás nélkül segít bárkin, akiről úgy érzi, szüksége van rá, nem tudok rá mást mondani, mint hogy fantasztikus!

Ugyan ez egy sulis regény, és emiatt sokan mondhatják egyből, hogy kösz, többet nem, van már elég, ez nem olyan, mint a többi. Tudom, mindegyikre ezt mondják, de ez más. Tényleg. Ez egy tinikrimi. Méghozzá a legjobb fajtából. Ilyennel mindenesetre még biztosan nem találkoztál. Eleinte, be kell vallanom, nekem is sok a karakter, alig bírtam követni, és mivel az elején fel vannak sorolva mind a nevek, mind a foglalkozások, kapcsolatok, így sokáig vissza-visszalapozgattam (úgy a könyv feléig, és néha utána is), hogy megnézzem, mégis ki az, aki épp felbukkant. Mert egy iskola azért nagy, sokan vannak benne, Adrienn, Balázs, Karesz, és a többiek pedig mind kapcsolódnak egy hordányi emberhez még, akik mind kapcsolódnak Adrienn rejtélyéhez. Bonyolult, de megéri kibogarászni, mi micsoda.

A végére persze sok minden megoldódik, vagy látszólag kibogozódik, de mivel egy sorozatról beszélünk, a fő probléma még csak a közelében sincs a megoldásnak. Azt sajnos nem tudom, hány kötetesre tervezett a sorozat, de bármennyi is, izgatottan várom. Mert bár sok minden történt ebben a kötetben is, azért nagyon érdekelne, mégis mi van Balázzsal (mert bár a fülszövegben is fő helye van, róla derül ki a legkevesebb dolog), Adrienn lesz-e szerelmes (na igen, ebben is más ez a könyv: a főhős nem lesz halálosan szerelmes az első fejezetben!), és hogy mégis hogyan kapcsolódnak az eddigi dolgok a végkifejlethez. Mert egyenlőre fogalmam sincs, de nagyon szeretném már tudni!

Tulajdonképpen ennyi is lenne, azonban szeretném külön kiemelni még a borítót, ami tökéletesen illik a történethez. Be kell vallanom, engem ez fogott meg, a fülszöveget el se olvastam, szerintem csak átfutottam, mielőtt elhoztam, de nem maradt meg belőle más, csak a borító. Az egyetlen dolog, ami zavar benne, az a Balla Adrienn név, hatalmasan a tetején. Sokáig azt hittem, ő a szerző, nem értettem, miért nem találok így semmit. Oké, nézhettek hülyének, hisz ott az alján külön, hogy ÍRÓ: SZABÓ TÜNDE, de annyival kisebben van írva, hogy nem tűnik fel eléggé. Nekem legalábbis. Ettől az apró ténytől eltekintve tökéletes a borító a könyvhöz!

4/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése