2014. július 20., vasárnap

Mit olvassunk a nyáron?

Tudom, egy egészen minimálisan jöhetett volna korábban ez a bejegyzés, ám még mindig nem késő, hisz kánikulát igérnek most hétvégére, hön még az augusztus - temérdek mennyiségű idő van még olvasni! De mégis mi az, amit jó érzés ilyenkor a kezünkbe venni? Csak saját tapasztalatból beszélhetek, igy ha nem eggyezik a véleményünk, az nem baj! Ird le kommentben neked mi az ideális nyári olvasmány!

Nem tudom én vagyok-e az egyetlen, aki mindig elhatározza, hogy valami hatalmas, nehéz, régi és szépirodalmi művet (az én esetemben ez két éve a Nyomorultak) fog kiolvasni a nyáron, elvégre mennyi időm van épp! Hát, nem véletlenül nem jön ez össze soha... Sajnos az én agyam nyáron kikapcsol, képtelen bármilyen komolyabb információt befogadni, igy ilyenkor olvasom a legtöbb YA könyvet egész évben. Ilyenekre ajánlom a Könyvmolyképző kiadó könyveit, amik számomra a legnagyobb kikapcsolódást nyújtjál, vagy a Ciceró könyvstúdió választékát, mert ezek év közben is kikapcsolnak, elfeledtetik veled milyen nap is van, de nyáron ezt anélkül teszik, hogy aggódnál, másnap milyen nap lesz :)

Nekem az elsőszámú nyári olvasmányom egy régi Delfin-könyv. Régen mindig leköétöztünk nyáron a nyaralónkba, és Siófokra jártunk egy pici antikváriumba könyvekért, mikor rosszabb lett az idő. Egyik évben onnan hoztuk el Edward Eager Félvarázs c. könyvét, amit onnantól kezdve minden nyáron legalább egyszer el kell olvasnom.

A történetben négy testvér otthon unatkozik a nyári szünet alatt, mikor egyszer találnak egy érmét, ami félig teljesiti a kivánságaikat. Hatalmas kalandok  kezdődnek, mig és miután rájönnek, hogyan kell megfelelően használni az érmét, ám sokszor bajba is kerülnek, mert nem gondolkodnak, csak kimondják, amit szeretnének. Egyszer.

Aztán ott van még az Austenland Shannon Hale-től. Persze főleg az Austen-rajongók figyelmét
keltheti föl elsősorban, hiszen az egész könyv abba a világba próbál berángatni, ám kevésbé Austen-fanatikusoknak is biztos, hogy hatalmas élvezetet nyújt ez a szórakoztató főszereplő és környezet. Itt elolvashatjátok róla a hosszabb véleményem is, és bár én angolul olvastam, mr megjelent magyarul is, éppen a Könyvmolyképző gondozásában, igy nyelvi akadálya sem lehet az olvasásnak :) Ha pedig annyira meleged van, hogy a könyvet sem birod tartani már, ülj be egy hűs szobába, és nézd meg a filmadaptációt, ami még sokkal humorosabb, mint a könyv!

Aztán persze ott van az örök kedvenc, Leiner Laura! Nyárra mi mást is ajánlanék tőle, mint a Bábelt, hiszen a nyári hangulathoz hozzátartoznak a fesztiválok (akár elmegy az ember, akár csak hall róluk). Én biztos, hogy idén nyáron egyszer még újraolvasom Zsófi és Szasza történetét, mert szükségem van a nevetésre, és nincs két náluk humorosabb karakter, az már egyszer bizonyos (:

Tulajdonképpen ők lennének az én főbb ajánlataim, de bárki szeretne egyéb nyári olvasmány tippeket, irjon nyugodtan, tartogatok még egy-két könyvet a tarsolyomban! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése