2014. március 3., hétfő

Ally Condie: Reached - Célhoz érve

Eredeti cím: Reached
Fordítás: Balogh Anna
Kiadás: Ciceró, 2013
Oldalszám: 448
A trilógia az első kötetével megragadott, és magáévá tett.
A második kötetben csalódást okozott.
A harmadik kötetével megszégyenített, és még át is ment rajtam úthengerrel. Majd pofán röhögött.


Lássuk a történetet, majd azt, hogy miért is! 

Ugyan Cassia és Ky megtalálták, amit kerestek, mégsem lehetnek együtt. Upsz, és Xander sem, és bár hogy úgy mondja, fontos szereplő, mégis kit érdekel annyira, hogy a fülszövegben megemlítsük? Na, ugye? 

Ky tehát dolgozgat a Felkelésnek, Cassia a Társadalomnak (ahol nagyon várja a Felkelést), Xander pedig valami harmadik helyen orvos, a piros tablettákkal szemben teszi immúnissá a csecsemőket. Minden szép és jó, és az ÉG VILÁGON SEMMI NEM TÖRTÉNIK! 

Ez a trilógia... Ez.. Nem, nem tudok mit mondani. hogy az istenverte pokolba volt képes ennyire elrontani az első részt??? Én nem értem... 

Most mind a három szereplőnk fejében látjuk a történteket, fejezetenként felváltva, ami annyira izgalmas, hogy ihaj, mivel 1. olyan, mintha végig egy nyafogó kislány beszélne, megszakítások nélkül, aki még talán túl sok nyálas könyvet is olvasott, 2. nincs köze egymáshoz a három szállnak, csak Cassia és Ky nyafog, hogy nem látják egymást, meg Xander, hogy Cassia nem szereti. De egyébként a könyv feléig, vagy inkább végi nem is találkoznak. Aztán jön a Felkelés, a Kormányos, senki nem lepődik meg, mindenki mindent tud meg elnéz meg mittomén, az idő repül, tehát nem pár nap alatt nem történik semmi, hanem majdnem egy év alatt! Ez. Hihetetlen. 

Nem hiszem, hogy sokat elárulok, ha azt mondom, a Kormányos előkerül. De én esküszöm fizetek annak, aki megmondja, milyen nemű! Mert még azt sem tudjuk meg! Persze, angolban valószínűleg egyszerűbb a helyzet, de én, mint roppant mazochista ember magyarul olvastam! Beavatna valaki? 

Azt sem tudjuk egyébként, ki a gonosz, és ki a jó, mert hol ez, hol az. Tényleg. Annyira összekavarodtam a végére, hogy a pestis, mint a probléma, már nem is érdekelt. Egyedül azt akartam tudni, ki az isten a Kormányos és mi a halált akar. 

És azon kívül, hogy a könyv totál hülyének nézett... Oké, nem azon kívül, AZ, hogy hülyének nézett... Lássunk példákat, hogy szemléltethessem! 

"Nem. Cassia bőre virág- és papírillatot árasztott, ennek az embernek pedig izzadság- és füstszaga van."

Na most, hogy az istenben van valakinek papír illata? És egy háborúban miért csak a negatívabb szereplő a büdös? A többi miért illatozik mindig úgy, mint egy papírkereskedés???

Nagyon eredeti szavazási ötlet: szavazócserép. Biztos nem volt benne a  100 válogatott történelem leckében, de mintha valakiknél már lett volna ilyen, nem? ...

"Indie hol van? - érdeklődik Cassia, miközben elfoglaljuk a helyünket, - Jól van? 
- Nem - feleli szomorúan a Kormányos. - Indie elkapta a mutáns vírust, majd ellopott egy léghajót és megszökött. Az ellenség volt területei fölött elfogyott az üzemanyag, ezért lezuhant. A holttestét nem találtuk meg. 
Indie tehát meghalt. Kyra pillantok. Szomorú a tekintete, de nem tűnik különösebben meglepettnek."

Én mindig szerettem az igaz barátságot. És kérdem én, ez mi? Ja, egyébként nem ez az egyetlen megdöbbentő haláleset, amit hőseink csendben elkönyvelnek maguknak, aztán tovább is lépnek, hogy "ja, mi élünk, a többi nem számít." -.-"

Másik kedvencem, mikor két szereplő, Cassia és Xander áll egymással szemben, arról beszélgetve, hogy Xander el akar menni messzire. Cassia mondja, hogy ne menjen, Xander mondja, hogy de, megy, Cassia mondja, oké. Vége a fejezetnek. Következő fejezetben Xander indul, Cassia kétségbe esik, hogy   "úristen! Xander miért megy el, és miért nem szólt senkinek???". Na, öreganyám, álljunk csak meg egy pillanatra! Kevesebb, mint két oldallal ezelőtt a szemedbe mondta! 

Igazán nem tudok sok mindent mondani a könyvről. És nem azért, mert nincs kedvem, hanem mert nincs értelme! Egyáltalán! Az idő múlik (és azt az én életemből sem adja vissza senki...), nem történik semmi. És még ki is röhög a könyv. Kösz. 

1/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése