2013. október 3., csütörtök

P.L.Travers: A csudálatos Mary (Mary Poppins 1.)

Eredeti cím: Mary Poppins

Fordítás: Benedek Marcell

Kiadás: Ciceró
Odalszám: 160 o. 
1910-ben járunk, Angliában, pontosabban a Cseresznyefa utca 17-ben, ahol a Banks család él. Mr és Mrs Banks, és négy gyermekük: Jane, Michael, és az ikrek, John és Barbara. Egy nap a keleti széllel egy érdekes alak repül a ház felé. Esernyő és egy hatalmas táska van a kezében, és egy csinos, virágos kalap.

Ő Mary Poppins, a Banks gyerekek új dadája.

Senki nem tudja, pontosan honan jött, miért repült, hogy repült, miért érti az állatok beszédét, a szél suttogását és a napsugár csevegését, miért ismer furcsa, ám mindennél jobban szerethető embereket, és mégis, hogyan kées elférni egy kalaptartó a táskájában?

Mary Poppins egy arrogáns nő, aki mindenhol magát lesi a tükörben, kirakatokban, víztükörben. Mégis, a Banks gyerekek, és a legtöbb olvasó, oda van érte. Megindokolni nem igazán lehet, de hát ő Mary Poppins - furcsább dolgok is történtek már körülötte.

Nem tudnám pontosan megfogalmazni, mi is az, ami miatt ez a könyv egy igen fontos helyet kapott a szívemben. Kicsiként is imádtam, és hiába hiú, önző és arrogáns Mary Poppins, találkozni akartam vele, azt akartam, hogy hozzánk is leszálljon a papagályfejes esernyőjével, kezében a szőnyegből készüt táskájával, és esténként a mindenféle ízú orvosságából adjon.

Mary Poppins egy különös teremtés, mégis, jane, Michael, John és Barbara, és miden gyerek imádja! A kis történetek most, 18 éves fejjel már felvetettek bennem kérdéseket (mégis micsodaMary Poppins???), de piciként soha. Elfogadtam úgy, ahogy volt. És most sem akarok belemagyarázni semmit. Ez egy olyasféle könyv, amit az ember érez, és nem megért.

Ebben az évben fog érkezni egy film, Saving Mr Banks címmel, mely arról fog szólni, Mary Poppins miért Mr Bankset mentette meg, és miért nem a gyerekeket. Félig életrajzi, ahogyan a szerző és a Dsney stúdió együtt dolgozott.








U.i.: A film pedig… Ó, nem mondok semmit, csak hogy megyek, megnézem vagy ezredszer is! :)

Just a spoonful of sugar helps the medicine go down…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése