2013. július 24., szerda

Jenny Downham: Amíg élek

Eredeti cím: Before I Fall
Fordítás: Rudolf Anna
Kiadás: Ciceró, 2012
Oldalszám: 336
Tessa tizenhat éves, és haldoklik. Már nem segített rajta semmi, a kezelésektől csak rosszabbul érezte magát, így abbahagyta őket, és most várja, hogy vége legyen, és a rák átvegye az uralmat az egész teste fölött.

De mielőtt ez még megtörténik, szeretne végigmenni a listáján. Az első helyen a szex áll, de ahogy egyre előrehaladottabbá válik a betegsége, úgy bővül a listája is. Szép lassan rájön, hogy ő nem akar elmenni, ő egy teljes életet akar, és ebben nagy szerepe van a szomszéd fiúnak, Adamnek, akivel először tapasztalja meg a szerelmet.

Ez egy gyönyörű könyv! Imádtam minden sorát, majdnem végigzokogtam az egészet - csakúgy, mint korábban a filmet -, és nem bírtam letenni, pár óra alatt ki is végeztem. Iszonyatosan komoly témákat dolgoz fel, és nem véletlen a többesszám, mivel nem csak a halál szerepel benne, bár kétségtelen, hogy ez van a központban. Ott van még a fiatalkori terhesség, abortusz kérdése, és sok-sok abpó, de fontos dolgot is.

Tessa, ahogy rájön, hogy egy 10-es lista nem elég, úgy válik egyre erősebbé. Elfogadja, mi következik, de mégis, ott van benne a vágy, hogy életben maradhasson. ahogy a rák szép lassan átveszi fölötte az uralmat, annál jobban érzékeli, hogy él.

Ez az egész könyv gyönyörű, nem igazán tudom, mit írhatnék róla. Kicsit olyan, mint Nicholas Sparks regényei, csak itt a főszereplő a beteg, és az ő szemszögéből nézzük végig az egészet. A halál, ami alatt szintén Tessával maradunk, a végső leheletéig, úgy lett ábrázolva, hogy az olvasó tényleg érezze, és ezt a film is jól adta vissza. A kuszaság, ahogy Tessa már képtelen rendesen odafigyelni a többiekre, csak foszlányokban érzékeli a jelenlétüket, a beszédüket, míg végül már nem marad semmi...

Jól megírt, gyorsan olvasható, mély történet, mely egészen biztosan nem hagy egy szemet sem szárazon!

5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése